Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z ČINNOSTI LKŽ FRANTIŠKY JASIOKOVÉ HAVÍŘOV

 

 

Dovolte nám představit náš levicový klub žen, který nese jméno paní Františky Jasiokové, matky kapitána Rudolfa Jasioka, který bojoval při osvobození naší republiky a padl v boji o Dukelský průsmyk. Náš klub byl založen v roce 1999, v roce 2007 jsme tedy oslavili 8-výročí trvání. V současné době máme 43 členů, z tohoto počtu je dokonce 7 mužů. Mezi námi jsou jak členové strany, tak nestraníci, členové Česko — Ruské společnosti a jsme také členy levicových odborů. Naší nejmladší Člence je 36 let, nejstarší 83 let.

Pravidelně se setkáváme, pracujeme, pomáháme, ale také oslavujeme a bavíme se. Scházíme se jednou měsíčně na členské schůzi. Na své členské schůze si zveme i zajímavé lidi např. ostravskou herečku Štěpánku Ranošovou, historičku Mgr. Kolkovou, kteří nám přednášejí nebo prezentují svou činnost Pravidelné nás navštěvují i zastupitelky za KSČM, které informují o činnosti ve městě. Pomáháme při akcích pořádaných Městským výborem KSČM v Havířově - ples, májové oslavy, smažení vaječiny, vinobraní. Bavíme se i na všech akcí pořádaných MěV KSČM. V letošním roce to bylo například V. setkání KSČM Třinec -Český Těšín — Havířov na Těrlické přehradě. Dvakrát ročně se zúčastňujeme kladení kytic u památníků padlých hrdinů na hřbitově v Prostřední Suché a také na Sumbarku, kde je pochována matka kpt. R. Jasioka paní Františka Jasioková, po níž jsme převzali jméno našeho klubu.

 

Spolupracujeme s bývalým domem děti a mládeže, nyní Asterix — klub rodičů s dětmi Rarášek, kde jsme například zorganizovaly mikulášskou nadílku a velikonoční výstavu v klubu Asterix, kde jsme samy vystavovaly své výrobky. Pomáháme při akcích pořádaných ke dni dětí, zejména při organizaci pro hendikepované děti. Oslavily jsme samozřejmě Mezinárodní den žen i Den matek v našem klubu. Naši specialitou je pečení perníčků pro prvomájové akce dětem, které šije na oslavách zdobí, tak i pro různé příležitosti například pozdrav delegátům X. městské konference, závěr roku, atd.

Delegace našich žen položila květiny v Lidicích u příležitosti 65. výročí Lidické tragédie. Podporujeme svou účastí akce jako například „Ne základnám", necháváme podepisovat petice, v poslední době například petice proti všeobecnému zdražování, petice proti poplatkům ve zdravotnictví, petici na podporu důchodců. V neposlední řadě jsme účastnicemi besed se zastupiteli. Nepomíjíme ani akce jako je Den tisku v Ostravě, setkání ve Frýdlantu nad Ostravicí na Slavnosti Česko - Slovenské vzájemnosti. O všech akcích si vedeme kroniku.

 

Za LKŽ Fr. Jasiokové Jiřina Mlčáková, předsedkyně