Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrdina našeho regionu kpt. Rudolf Jasiok

6. 10. 2019

Dne 30. září uplynulo již 75 let ode dne, kdy asi 300 metrů od hranic naší vlasti padl v boji za svobodu kpt. Rudolf Jasiok.

Narodil se 8.  února 1919 v Dolní Suché, dnes součásti města Havířova. Jeho otec pracoval jako horník na blízké šachtě. V době, kdy u nás vypukla hospodářská krize a práce nebyla ani na šachtách, přišel na Ostravsko náborář, který hledal pracovníky pro doly v SSSR. Třináct havířů, mezi nimi i Jasiok, podepsalo smlouvu a odjelo se svými rodinami do Luganské oblasti. Ta jim svými šachtami i těžkým průmyslem připomínala rodné Ostravsko.

Rudolf absolvoval místní desetiletku a začal studovat chemickou průmyslovku  v Sovětském svazu v Rostově.

Když v červnu 1941 byl Sovětský svaz napaden Německem, pracoval jako dělník v dřevařském závodě, ale hned další rok odjel do Buzuluku, kde se formovala československá vojenská jednotka. Tam úspěšně absolvoval kurz telegrafistů a dostal hodnost svobodníka.

Po absolvování tankového učiliště se stal velitelem jednoho z prvních tanků  T – 34. V mnoha bitvách se projevil jako odvážný, pohotový, byl pověřován  nejsložitějšími úkoly. Jako velitel roty se pečlivě staral  o výcvik nových příslušníků.

Se svým tankem se probojoval až na dohled našich státních hranic, tam však i se dvěma členy posádky zahynul.

Dne  1. října 1944 byl in memoriam za statečnost povýšen do hodnosti nadporučíka, 1. února 1946 do hodnosti kapitána. Obdržel Zlatou hvězdu hrdiny ČSSR, Vojenský řád bílého lva, Sokolskou a Dukelskou pamětní medaili, Sovětský řád Vlastenecké války I. a II.stupně, Řád Rudé hvězdy.

Pamětníci vysoce cenili jeho lidský i vojenský profil.

Do své vlasti se již  nevrátil, ale jeho jméno zde zůstává. V Havířově – Prostřední Suché je základní škola, která nese jeho jméno – ZŠ  Kpt. Jasioka. V Havířově pracuje Levicový klub žen, který nese jméno jeho maminky Františky Jasiokové.  Při jeho životních výročích delegace členek LKŽ  a ZO KSČM  pokládá květiny k pamětní desce, která je ve vestibulu školy kpt. Jasioka.

Marie Kročková

foto: D. Holeksová