Jdi na obsah Jdi na menu
 


Byli jsme v Planetáriu Ostrava

2. 6. 2015

Chcete se dozvědět mnoho zajímavého o vesmíru? Třeba, proč se Marsu říká (a to už od doby starých Egypťanů) červená hvězda, co jsou Phobus a Deimos, že se Saturn může chlubit svými prstenci, co je to „černá díra“, co měří světelný rok  (opravdu to není čas), co je mlhovina, hvězdokupa, galaxie a mnoho dalších a dalších informací?

image001.jpg

Chcete se vydat na virtuální pouť vesmírem, prohlédnout si naši planetu z velké výšky a vzdálenosti, vidět nejvyšší sopku ve sluneční soustavě, která se zvedá do výšky 25 km a jejíž základ by zakryl plochu celého Španělska a mnoho dalšího?

image003.jpg

Udělejte to tedy tak, jak jsme to udělali my členové a členky LKŽ v Havířově.

Ve čtvrtek 14. května jsme se vydali na návštěvu Planetária v Ostravě. Deštivé chladné počasí bylo opravdu vhodné pro takovou akci. Planetárium po velké rekonstrukci za 150 miliónů opět vítá návštěvníky, kterým nabízí řadu programů.

Pro nás byla připravena krásná a zajímavá přednáška – Cesta do vesmíru. Je to skutečně pořad, který se slovy nedá popsat. Tady opravdu platí, že: „To se musí vidět“. Ve ztemnělém sále planetária se  nad vámi objeví hvězdná obloha a to nejen severní polokoule, ale i té jižní, kterou většina z nás ještě neviděla. Poutavý výklad vám přiblíží a znázorní i různá souhvězdí. Víte že jich je celkem 88? Počet souhvězdí zavedl řecký astronom, astrolog a geograf Klaudios Ptolemaios již ve druhém století našeho letopočtu

image007.jpg

Návštěvu tohoto zařízení s krásnými programy, fotografiemi, modely a dalšími atrakcemi vřele doporučujeme.

 

 image009.jpgZa LKŽ  Havířov:

 Marie Kročková

 foto: D. Holeksová