Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akty k osvobození v Havířově

20. 6. 2021

Tradiční vzpomínkový pietní akt u hrobu sovětských válečných zajatců, pořádaný MěV KSČM, proběhl letos na hřbitově v Suché v pondělí 3. května 2021 v den, kdy bylo osvobozeno území Havířova.

Museli jsme upustit od již tradičních projevů. Zástupci Městského výboru KSČM i základních organizací, zástupci klubu zastupitelů za KSČM, členové Česko – Ruské společnosti a Levicového klubu žen, položili květiny a připomenuli si důležité okamžiky a události bojů o svobodu – Ostravsko-Opavské operace, osvobození Ostravy - dne 30. dubna 1945 a následující osvobozování dalšího území Karvinska a Těšínska.

V letošním roce se přišel společně s námi poklonit i generální konzul Ruska Alexander Alexandrovič Kalačev , který k památníku položil i věnec. Generální konzul nám poděkoval za péči, kterou věnujeme této památce. Jistě byl potěšen, že jsme odmítli službu tlumočnice.

 

Položili jsme také květiny k památníku před  kostelem svaté Anny dne 30. 4. 2021 u příležitosti Ostravsko – opavské operace.

U příležitosti osvobození jsme pamatovali na všechna pietní místa, která na našem území máme: na Šumbarském hřbitově u Pomníku obětem 2. světové války, na hřbitově v Prostřední Suché u Památníku obětem první a druhé světové války, u Pomníku obětem hitlerovského fašismu, u Pomníku obětem koncentračních táborů a Pomníku s hroby sovětských válečných zajatců, u pamětního kamene padlým rudoarmějcům v zahradě u bývalého národního výboru v Suché, v Životicích u Památníku životické tragédie a v Bludovicích u Památníku padlým v 1. světové válce v areálu Základní školy Selská  i u nově instalovaného památníku na přechod Ludvíka Svobody do Polska, umístěného u vlakového nádraží v Havířově. 

Všechny tyto akt byly omezeny pandemií, proto došlo pouze k položení květin bez hromadné účasti.

Děkujeme.

Danuše Holeksová

 

foto: Karel Žák

 

Náhledy fotografií ze složky Pietní akt