Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nikdo nesmí zapomenout

6. 4. 2012

 

Nikdo nesmí zapomenout, jaké oběti přinesli vojáci Rudé armády při osvobozování naší vlasti. Život zde  položilo 140 000 vojáků.
 
Území našeho regionu bylo osvobozeno několika velkými útvary Rudé armády. Užší oblast Karviné byla osvobozena 340. střeleckou divizí generálmajora PARCHOMENKA, která byla součástí 67 střeleckého sboru generálmajora I. S. ŠMIGA.
Vojenskému útvaru dělostřeleckého pluku, který se podílel na osvobození Karviné velel plk. ŠARVAŠ MNACAKANOVIČ AZNAURJAN, který se stal čestným občanem města.
Čestným občanem se také stal i generál ZEMZEROV, jehož rota kulometčíků dorazila do Karviné z Polska přes Petrovice. Velitelem tankového oddílu, který se probil do Karviné přes Stonavu, byl nadporučík VLADIMÍR ŠČEPANĚNKO. Velitelem Fryštátu se dne 3. 5. 1945 stal poručík NAJMUŠKIN.
 
Oblast Orlovska a Bohumínska byla osvobozena 351. střeleckou divizí plukovníka I. S. VASILJEVA, která byla ve svazku 95. střeleckého sboru generálmajora MELNIKOVA. Sem náležel i útvar osvoboditele Starého Bohumína, majora VINOKOROVA a útvar osvoboditele Nového Bohumína PETRA GAVRILOVIČE IVANOVA. Oba náleželi do 323. gardového střeleckého karpatského pluku vyznamenaného řádem Bohdana Chmelnického.
Prostor Českotěšínska byl osvobozen 81. střeleckou divizí plukovníka MATUSOVIČE a 237. střeleckou divizí plukovníka TĚTENKA. Samé město bylo osvobozeno jednotkou kpt. G. M. BABAJANA, který se stal velitelem Českého Těšína.
 
Významný podíl na osvobození Československa v našem regionu měla 1. československá letecká smíšená divize, která v té době měla základnu v Porembě u Pszcyzny v Polsku. Také československá tanková brigáda měla velký podíl na osvobození našeho regionu. Tyto jednotky náleželi k 1. Gardové armádě generála GREČKA.
 
V okrese Karviná se narodil a žil hrdina ČSSR, tankista Československého armádního sboru v SSSR kpt. Rudolf Jasiok z Prostřední Suché (dnes Havířov), který padl v boji v Dukelském průsmyku dne 30. září 1944.
 
 
POSTUP OSVOBOZOVACÍCH BOJŮ RUDÉ ARMÁDY V KARVINSKÉM
 
OKRESE VE  DNECH 30. 4. – 4. 5. 1945
 
ALBRECHTICE
  • Obec byla osvobozena v dopoledních hodinách 3. května 1945. Nacisté bezhlavě ustupovali, aby se nedostali do obklíčení. Pro výstrahu byl na sloupu elektrického vedení nacisty oběšen neznámý muž.
 
ČESKÝ TĚŠÍN
  • Rudá armáda vstoupila do Českého Těšína v 11 hodin dne 3. května 1945. Nacisté při ústupu vyhodili do povětří všechny tři mosty přes Olši. Útok na město byl zahájen leteckým úderem, aby byl znemožněn přísun německých posil po železnici. Na této akci se podílela Československá letecká smíšená divize, a tím byly zachráněny nesmírné hodnoty karvinské průmyslové oblasti.
 
DĚTMAROVICE
  • Rychlý postup Rudé armády nedal možnost nacistům napáchat velké škody. Obec byla osvobozena v ranních hodinách 1. května 1945.
 
DOLNÍ DATYNĚ
  • Po citelných ztrátách na životech civilistů v sousedních obcích a po odporu nacistů ustupujících na Frýdek – Místek, byla obec osvobozena jako poslední v okrese 4. května 1945.
 
DOUBRAVA
  • Doubravu osvobodili sovětští průzkumníci v 16 hodin a to 1. května 1945, další sovětské jednotky osvobodili Doubravu od Horní Lutyně a od Dětmarovic. Za pomoci civilních obyvatel bylo zlikvidováno kulometné hnízdo na doubravském kopci, ale ještě 3. května proti Doubravě zaútočila dvě nacistická pancéřová vozidla. V bojích padli dva rudoarmějci a Němci byli vytlačeni beze zbytku 3. května 1945.
 
DOLNÍ LUTYNĚ
  • Byla osvobozena 1. května 1945, část jednotek osvoboditelů postupovala směrem k Horní Lutyni.
 
HAVÍŘOV
  • Obce na území dnešního města Havířova byly osvobozeny 3. května 1945. Rudá armáda zde postupovala několika směry. Jeden proud od Orlové a Lazů, jiný od Šenova a Petřvaldu, nejsilnější od Českého Těšína. V Dolních Bludovicích vyhořelo několik hospodářských budov a o život přišly i civilní osoby. Osvobození Bludovic stálo životy tří rudoarmějců. V Šumbarku zničili Němci mosty.
 
HORNÍ SUCHÁ 
  • Obec byla osvobozena po dělostřeleckém útoku dne 3. května 1945
 
HORNÍ ŽUKOV
  • Rudoarmějská hlídka vstoupila do obce 3. května v 11,45 hodin. Ustupující nacisté zničili všechny přístupové mosty. Proběhl letecký útok na transport nacistů. Za osvobození obce položil život kapitán Rudé armády.
 
HRADIŠTĚ
  • Nacisté opustili obec bez boje a Rudá armáda vstoupila do obce 3. května 1945.
 
CHOTĚBUZ
  • Ustupující Němci zničili dva železniční mosty a poškodili kolejiště, obec byla osvobozena 3. května 1945.
 
 
KARVINÁ
  • Osm týdnů byl Fryštát cílem ruské dělostřelby, k osvobozujícímu úderu se rudoarmějci formovali na polském území. Silně klesala morálka německých vojsk. Konaly se popravy německých vojenských zběhů, přímá bojová akce začala 2. května kolem 17. hodiny.  Nacisté ustoupili kolem 22. hodiny a 3. května již ve čtyři hodiny ráno vstoupily do města jednotky rudoarmějců. Město bylo osvobozeno po řádění nacistů, kteří ničili mosty a vydrancovali sklady potravin.
 
 
LOUKY NAD OLŠÍ
  • Osvobozeny bez boje v dopoledních hodinách nečekaným rychlým postupem Rudé armády dne 3. května 1945.
 
MISTŘOVICE
  • Po dělostřelecké přípravě byla obec osvobozena v dopoledních hodinách 3. května 1945.
 
NOVÝ BOHUMÍN
  • Rudá armáda vstoupila do města 1. května 1945 kolem čtvrté hodiny ráno, nacisté zničili vše, co stačili, aby zabránili postupu Rudé armády. Zničili most přes Odru, železniční most u Pudlova a řadu jiných mostů a můstků na hlavních komunikacích. Město nacisté proměnili v opěrný bod. Přístupové území bylo zataraseno minovými poli a kulometnými hnízdy. Ve městě bylo poškozeno několik domů a o život přišly téměř dvě desítky civilních obyvatel.
 
ORLOVÁ
  • Postupující Rudá armáda od Dolní Lutyně, Rychvaldu a Dětmarovic již 1. května 1945 osvobodila Horní Lutyni. Téhož dne byla osvobozena Poruba a bojové formace rudoarmějců postoupily z Poruby až k nádraží a polem k Orlovským Obrokům. Němci se stáhli na Dvě hranice, na Pohřebjonku, Větrnou jámu, Dombrovec a Lazy. Již 1. května byl od nacistů vyčištěn střed města až po Dělnický dům, horní část Bezručovy ulice a Mezilesí. V noci Němci zahlazovali stopy svých zločinů ve městě, zapálili Husův sbor, ve kterém měli úřadovnu a archiv. Teprve po prudkých přestřelkách 3. května ustoupili. Při pouličních bojích byli zraněni a zastřeleni místní občané. Ještě téhož dne byly osvobozeny Lazy.
 
PETROVICE
  • O Petrovice byl veden dělostřelecký boj, ustupující nacisté zničili všechny mosty a zničili železniční trať do Bohumína.
 
PETŘVALD
  • Byl osvobozen prudkým náporem jednotek rudoarmějců postupujících od Ostravy, z Radvanic, Michálkovic a Rychvaldu. Němci neudrželi ústupovou cestu na Šenov, která měla velikou cenu pro prchající nacistické jednotky směrem na Frýdek, Příbor a Jičín. Petřvald byl osvobozen 2. května 1945.
 
PUDLOV
  • Pudlov byl osvobozen v 9 hodin ráno 1. května. Na přístupových cestách bylo velké množství zátarasů, které uvolnili místní občané vítězným kolonám.
 
RYCHVALD
  • Průlom rudoarmejských jednotek od Muglinova a Heřmanic rozlítil nacistické jednotky tak, že zničily v obci všechny mosty a zařízení Košicko – bohumínské dráhy. Rychvald byl osvobozen 1. května 1945.
 
SKŘEČOŇ
  • V bojích o Skřečoň padlo 43 rudoarmějců. Předsunutá hlídka přišla do obce kolem čtvrté hodiny 1. května 1945. Nacisté zničili mosty a zařízení školy. O obec byl veden prudký boj. Tři měsíce místní obyvatelé žili na okrajové bojové linii, na které se u Skřečoně zastavila fronta.
 
 
STANISLAVICE
  • Silným náporem rudoarmějců byly Stanislavice osvobozeny v dopoledních hodinách dne 3. května 1945.
 
STARÝ BOHUMÍN
  • Přes Odru přešli rudoarmějci po troskách zničeného mostu. Starý Bohumín byl osvobozen mezi 3.  a  4. hodinou 1. května 1945.
 
STONAVA
  • Ustupující nacistické jednotky vyhodily a zničily most přes řeku Stonávku a vydrancovali místní obchod. Obec byla osvobozena 3. května 1945.
 
TĚRLICKO
  • K Dolnímu Těrlicku se rudoarmějci probojovali od Těšína a Suché. Nacisté ustoupili z obce v noci 2. května 1945. Ustupující nacisté zničili dva mosty. Obě části obce byly osvobozeny 3. května 1945.
 
VĚŘNOVICE
  • V boji o obec byla tato téměř zničena. Osvobozena byla 1. května 1945.
 
VRBICE
  • Podle časové rekonstrukce osvobození sousedních obcí byla Vrbice osvobozena zřejmě v ranních hodinách 1. května 1945. Přesné časové údaje scházejí.
 
ZÁBLATÍ
  • Boj o Záblatí byl veden těžkými zbraněmi, v boji padli dva důstojníci Rudé armády. Obec byla osvobozena 1. května 1945.
 
 
 
Zpracováno podle místopisu osvobození Severomoravského kraje z roku 1975, Karviná, sborník kapitola osvobození Karviné.
Zprávy Karvinska květen 1980.