Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE Z 16. JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA HAVÍŘOVA DNE 23. 1. 2017

6. 2. 2017

Na programu bylo tentokrát jen 30 bodů. Účast občanů na tomto jednání byla výrazně nižší než na 15. zasedání, které se konalo v prosinci 2016 a na kterém došlo ke změně koalice - ČSSD odešla z koalice s KSČM a to pouze po pěti měsících trvání a vytvořila novou s hnutím ANO. 

 

Podle našeho názoru  byl důvodem, i když ne oficiálně uváděným, boj o post v orgánech městských obchodních společností, které poskytují finanční příjmy pro zastupitele. To se také potvrdilo v průběhu 16. zasedání ZMH, když byli odvoláni stávající členové těchto orgánů a to bez jakéhokoliv hodnocení dosavadní činnosti. Někteří byli dokonce odvoláni a ihned následně do těchto funkcí opět zvoleni. Koalice ANO, ČSSD a KDU – ČSL má dostatečný počet hlasů a tak si vše odhlasovala.

 

Větší diskuze se rozvinula u bodu pojednávajícím o zrušení povinnosti kontroly nošení zbraní na jednání ZMH v kulturním domě Radost. Opoziční zastupitelé argumentovali tím, že stávající bezpečnostní situace ve světě se přiostřuje a že proto není rozumné kontrolu nošení zbraně rušit, obzvláště proto, že v minulosti došlo právě na jednání ZMH k použití zbraně a smrtelnému zranění. Tento názor vyjádřila i občanka Havířova v diskuzi. Koalice však si svůj názor prosadila hlasováním.

 

Na minulém zasedání ZMH se zastupitelé za ANO vyjádřili k rozpočtu města na rok 2017, že se jedná o protiprávní rozpočet. Přesto pro něj hlasovali. Proto zastupitel Ing. Heczko vyzval zastupitelé za ANO, aby tuto situaci vysvětlili. Po několika nelogických pokusech se musel pan Masarovič za svůj výrok omluvit, protože jeho argumenty byly smyšlené.

 

V průběhu interpelací vstoupil zástupce firmy RESIDOMO (bývalá RPG), který sdělil, že chce vyvrátit některé dohady o tom, že jeho firma pronajímá volné byty imigrantům. Dle jeho informace se jedná pouze o 20 bytů, které jsou uvolněny na žádost Ministerstva vnitra a tento počet v žádném případě zvyšován nebude.Následovala velmi vzrušená debata občanů města, kteří uváděli vlastní zkušenosti, zejména s porušováním chování dětí imigrantů ve školách. Do budoucna musí město provádět kontrolu, zda se byty nebudou imigranty obsazovat přes jiné organizace.

 

Na závěr snad jedna z příjemnějších informací. Na návrh komunistických zastupitelů se konečně podařilo zajistit v Havířově tzv. „senior taxi“, které mohou použít starší občané a lidé se zdravotním postižením k cestě k lékaři nebo na úřady, za symbolickou cenu 20 Kč za jednu jízdu.  Myslíme si, že tito občané zprávu přijmou pozitivně. Nám jde totiž o zlepšování života občanů, nikoliv o posty (koryta). Není bez zajímavosti, že si právě tuto zásluhu přisvojují jiní. Inu, úspěchy mají mnoho otců, neúspěchy zůstávají siroty.

 

Klub zastupitelů za KSČM