Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální informace ze Zastupitelstva dne 20. 9. 2021

4. 10. 2021

Po dvouměsíční pauze se v KD Radost konalo zasedání Zastupitelstva města Havířova.

V úvodu jednání složila svůj slib nová zastupitelka za Piráty Kristýna Ganaj Němcová, která tak nahradila Jana Nezhybu, jenž na svůj mandát rezignoval.

Do programu byl také zařazen nový bod - volba nového člena do Rady města z důvodu rezignace Jiřího Martínka (ČSSD). Místo něj usedne do Rady Jakub Chlopecký (ANO), kterého si odhlasovala koalice a který je mimo jiné předsedou kontrolního výboru. My, zastupitelé za KSČM,  jsme se hlasování zdrželi.

K projednávání bodu, ve kterém se jedná o darování vodovodních přípojek k nemovitostem na ulici Výletní, jsme se rovněž  zdrželi. Přesto byl schválen.

K bodu, který nese název „Vítězné projekty v rámci Participativního rozpočtu pro rok 2021“, vystoupil náš zastupitel Radek Kupczak s dotazem: „Jedná se o novou výstavbu Multifunkčního hřiště na ulici Generála Svobody nebo o rekonstrukci stávajícího?“ K tomu stručně odpověděl primátor Josef Bělica (ANO): „Jedná se o rekonstrukci stávajícího hřiště“. 

Jednání nadále  probíhalo v poklidu bez připomínek z naší strany.  Zdrželi jsme se k několika bodům: Rozhodnutí o pořízení změny č. 5 Územního plánu Havířova a pořízení investičního majetku - vybudování hřiště s celoročním provozem v areálu Sportovní haly Slávie.

Zastupitelstvo probíhalo celkem rychle a bez třenic.

 

Markéta Fikáčková, zastupitelka

 

 

Tisková komise dodává:

 

V zákoně o obcích je pouze uvedeno, že členem výboru (finančního i kontrolního) nemohou být starosta, místostarosta (u nás primátor a náměstci primátora) a tajemník. Takže člen rady města může být členem kontrolního výboru i jeho předsedou. Ale protože v náplni činnosti kontrolního výboru  je i kontrola plnění usnesení Rady, je to nevhodné. V tomto případě nemusí být tento člen Rady (Ing. Jakub Chlapecký Ph.D.) objektivní a nestranný.

 

Současný poměr v Radě města Havířova

Ing. Josef Bělica, MBA (ANO) – neuvolněný primátor 

Ing. Ondřej Baránek (ANO) - náměstek pro ekonomiku a správu majetku 
Ing. Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL)
- náměstek pro investice a Chytré město 
Mgr. Jana Feberová (ČSSD) - náměstkyně pro školství a kulturu 
Mgr. Stanislava Gorecká (ANO) - náměstkyně pro sociální oblast 
Mgr. Daniel Vachtarčík (HPH) - uvolněný radní pro sport
Ing. Jakub Chlopecký Ph.D. (ANO)
Róbert Masarovič, MSc, MBA (ANO)
Ing. Pavel Rapant, MBA (ČSSD)
Mgr. Iva Georgiu (ANO)
Bc. Alena Olšoková (ANO)

 

Poměr – 7 ANO, 2  ČSSD, 1 KDU-ČSL, 1 HPH

 

Tipujte,  jak asi vypadá rozhodování v RMH