Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální informace ze zastupitelstva 23. 9. 2019

6. 10. 2019

Po dvouměsíční pauze se v odpoledních hodinách sešli zastupitelé v KD Radost k projednání předložených 63 bodů. Jednání se zúčastnil i senátor Ing. Petr Vícha (ČSSD).

Naši zastupitelé měli hlavně připomínky k bodu „Vítězné návrhy Participativního rozpočtu města Havířova pro rok 2019“. V období od 15. 7. do 31. 8. 2019 probíhalo hlasování o jednotlivých návrzích v elektronické podobě. Hlasování bylo anonymní a každý občan měl k dispozici tři kladné a jeden záporný hlas. Elektronické hlasování zajišťovala společnost Agora CE, o.p.s. Zvítězily tyto projekty: Pohybem ke zdraví (Bludovice), Zpevnění příjezdové komunikace (Šumbark), Havířov stále v květech (květinové louky - Město) a Pumptrackové hřiště (Podlesí). K tomu vystoupil náš zastupitel Eduard Heczko s dotazem: „Zajímalo by mě, kdo vybíral společnost Agora a kolik město za to zaplatilo a zda bylo relevantní, aby občané v dotazníku museli uvádět pohlaví, věk a bydliště. Myslím si, že bude i hosty zajímat, kolik toto stálo a zda je možné odpovědět hned a ne písemně“.

Na to zareagoval neuvolněný primátor Josef Bělica (ANO): „Odpovíme písemně“.

Bezprostředně na to vystoupila paní Kasalíková z ekonomického odboru magistrátu a uvedla, že cena, kterou město zaplatilo, byla 22 000 Kč. S odpovědí byl náš klub spokojen a proto jsme neměli další připomínky.

Bez odezvy se neobešel ani bod „Rozšíření realizace investičních akcí v roce 2019“.  Na paní náměstkyni Feberovou (ČSSD) měla dvě otázky naše zastupitelka Markéta Fikáčková

1. Ve volebním programu ČSSD na rok 2018 - 2022 jste měli uvedeno a teď cituji: “Objekt bývalé ZŠ Mánesova přebudujeme na domov pro seniory“. V prosinci 2018 jste na svém Facebookovém profilu veřejně oznámila a budu opět citovat:

„Dnešní schůzka v Poslanecké sněmovně s ministryní Maláčovou a panem poslancem Hanzlem ohledně financí pro domov na ulici Mánesově“, konec citace. Už jsme se ale nedozvěděli, jak toto jednání dopadlo.

2. Pokud dojde k demolici bývalé ZŠ Mánesova, jaké má do budoucna město záměry s tímto lukrativním pozemkem? “

Paní náměstkyně Feberová byla očividně otázkami překvapená a z její odpovědi vyplynulo, že nemluvila s paní ministryní Maláčovou, nýbrž s její asistentkou a o panu Hanzlovi nepadlo ani slovo. Upozorňovala na finanční náročnost projektu a že písemné vyjádření město zatím neobdrželo.

Na druhou otázku odpověděl pan náměstek Niemiec (KDU-ČSL): „To jste řekla správně, že je to lukrativní pozemek. Město ho rozhodně neprodá pod cenou, chceme ho využít k sociálním účelům“. Do rozpravy se přihlásil i primátor Bělica (ANO): „My ho nemáme v plánu prodávat, ani nemáme nabídky odkoupení, chceme ho využít ve prospěch občanů“.

V hlasování o tomto bodu jsme se zdrželi. KSČM bude dále sledovat, jak se bude vyvíjet osud bývalé základní školy na ulici Mánesově.

K ostatním bodům neměli zastupitelé za KSČM žádné závažné připomínky.

Markéta Fikáčková, zastupitelka

Anotace:        Modulární pumptrack je jedinečný typ dráhy s vlnami a klopenými zatáčkami, který využívá jako hnací sílu k pohybu jezdce na kole, koloběžce, skateboardu a inline bruslích „pumpování“ (nahoru a dolů) namísto šlapání a odrážení.