Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nesmíme zapomínat

12. 11. 2012

 

Pošmourné podzimní počasí přivítalo 1. listopadu účastníky pietního aktu, který se konal u příležitosti vzpomínky na umučené sovětské zajatce z druhé světové války u památníku na pohřebišti v Havířově - Prostřední Suché.
 
            Akce se uskutečnila pod záštitou MěV KSČM a Česko - ruské společnosti v Havířově. Po úvodu, kdy zazněla česká a ruská hymna, vystoupil Stanislav Šplíchal, předseda Městské rady Česko - ruské společnosti v Havířově. Ve svém vystoupení poděkoval přítomným za květinové dary a připomněl, že na ty kteří položili svůj život za osvobození našeho národa nesmíme ani v této hektické době zapomínat.
 
            V měsíci říjnu 1944 začala Karpatsko - dukelská operace, které se také zúčastnil Československý armádní sbor. Vzpomněl i našeho rodáka z Dolní Suché kpt. Rudolfa Jasioka, hrdinu ČSSR, který při této operaci zahynul. Obrovské ztráty na lidských životech v druhé světové válce nás nutí nezapomínat. Přes rozporuplná vyjádření různých novodobých historiků nesmíme dovolit špinit vzpomínky na ty, kteří se na osvobození podíleli.
Jan Seidl
 

Náhledy fotografií ze složky Nesmíme zapomínat