Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z činnosti LKŽ v Havířově 2016

4. 3. 2016

Z činnosti LKŽ v Havířově

Náš Levicový klub, který nese jméno Františky Jasiokové, vstoupil už do 17. roku své existence. Nepatříme mezi organizace, o kterých by se v našem městě hodně mluvilo nebo vědělo, přesto je za námi kus poctivé práce. Naše členky můžete vidět při všech akcích, které pořádá MěV KSČM v Havířově, ať je to ples, májové oslavy, setkání měst a další.

lkz.jpg

Scházíme se pravidelně každý první pátek v měsíci v Centru volnočasových aktivit na ul. Horymírova, abychom zhodnotily, co se podařilo a dozvěděly se, co bude dál. Tento pátek nás čekalo příjemné překvapení. Samozřejmě jsme vyslechly poděkování za pomoc na stranickém plese, vyslechly informace z krásné zajímavé besedy o Číně, ale to hlavní nás teprve čekalo: Přišla mezi nás poslankyně Parlamentu ČR PaedDr. Milada Halíková. Informovala nás o děních ve sněmovně, která nebývají pro naše zastupitele snadná a spravedlivá. Dozvěděly jsem se také, že za únorovým příspěvkem 1200 Kč seniorům stojí náš zastupitel, nikoli anonymní „vláda“ a mnoho dalšího.

Pak přišel čas na naše dotazy. A nebylo jich málo. Jako matky a hlavně babičky, ale také bývalé učitelky, nás velice zaujal návrh, aby se děti učily doma. Mám své zkušeností, kdy jsem tři roky učila vlastní děti doma – ale to nebyla jiná možnost – byli jsme tenkrát v zahraničí, kde česká škola nebyla. „Obdivuji“ rodiče, kteří si troufají své děti vyučovat. Nepočítám- li s náročností obstarání potřebných pomůcek, žádný z nás nemá „na všechno“. Každý učitel musí splňovat určitou aprobaci, ta bývá většinou pro jeden, dva předměty. Kdo z rodičů má více?

A pominu-li odbornou stránku: dítě patří do společnosti svých vrstevníků, získává tak společenské i sociální cítění, nechceme přece vychovávat uzavřené samotáře, kteří nebudou mít schopnost komunikovat s jinými.

Domnívám se, že tento návrh by měl být znovu pečlivě promyšlen a prodiskutován hlavně s těmi, kdo této problematice rozumějí.

A co nás čeká příští měsíc? Přece oslavy MDŽ jak ty, které pořádá Městský výbor KSČM, tak i ty naše v klubu a zároveň setkání s našimi oslavenci. A další měsíce? Svátek práce 1. máj, plánovaný výlet do technického muzea v Petřvaldě, v červnu opékání párků na zahrádkách. A pak prázdniny a dovolená.
 

Marie Kročková