Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva Generálního konzulátu v Brně

2. 6. 2015

Letošní rok 2015 je rokem 70. výročí osvobození Československa Rudou armádou a výročím ukončení 2. světové války.

lk4.jpg

Veškerá naše jednání a naše akce se konaly v tomto duchu. S radostí jsme přijali jako každoročně, pozvání na recepci u příležitosti Dne vítězství na Generální konzulát Ruské federace v Brně.

Při příjezdu na konzulát nás u vchodu příjemně přivítal generální konzul Ruské federace Andrej Jevgenjevič Šaraškin s manželkou. Po přivítání a připnutí řádové stužky jsme byli uvedeni do společnosti ostatních pozvaných hostů.

lk1.jpgNaše setkání zahájila Ruská a Česká hymna. Poté promluvil generální konzul a hodnotil akce pořádané na Moravě k tomuto výročí. Zdůraznil, že veškeré akce byly pořádány s velkou srdečností a upřímností lidu Moravy. Ukázalo se, že lidé na Moravě mají odkaz osvoboditelů ve svých srdcích. Generální konzul hovořil česky a všem poděkoval za jejich vykonanou práci v rámci oslav tohoto výročí.

Za Moravskoslezský kraj promluvil JUDr. Josef Babka1. náměstek hejtmana, a za Zlínský kraj taktéž náměstek hejtmana tohoto kraje.  Hovořil také příslušník partyzánské brigády Jana Žižky.

Po proslovech následoval kulturní program, ve kterém ruští umělci interpretovali převážně písně frontových let.

Po kulturní části nás generální konzul pozval na pohoštění, které bylo spojeno se srdečnou besedou mezi účastníky a zaměstnanci konzulátu.

Byla navázána nová přátelství, loučení bylo těžké. 

 

lk2.jpg Stanislav Šplíchal

předseda Městské rady

Česko – Ruské společnosti

Havířov