Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální informace ze Zastupitelstva města Havířova dne 27. 1. 2020

10. 2. 2020

První zasedání Zastupitelstva města Havířova v novém roce podle programu mělo mít docela hladký průběh. Ovšem hned v úvodu zastupitelé s překvapením zjistili, že na stole jim leží bod mimo původní program. A to odvolání předsedy Kontrolního výboru pana Rédra.  Připomínky se objevily ihned u schvalování programu. Vystoupila naše zastupitelka Milada Halíková, která upozornila: „Pane primátore, omluvil jste z dnešní účasti pana Martina Rédra (Piráti), neměli bychom hlasovat o jeho odvolaní, když tady není.“ Návrh naší zastupitelky neprošel. Myslíme si, že jednat o někom, kdo se omluvil z jednání je nevhodné.

Poté vystoupil zastupitel Leoš Lukaštík (ODS) s návrhem uctění památky předsedy senátu Jaroslava Kubery minutou ticha. Což se také stalo.

Další průběh jednání byl celkem hladký. Ovšem náš zastupitel Eduard Heczko si všiml, asi jako jediný ze 43 členů zastupitelstva, chyby v bodu přípravy výběrového řízení na dopravce v Moravskoslezském kraji v oblasti Havířov 1 a Havířov 2. Upozornil na rozpor mezi důvodovou zprávou a návrhem smlouvy, kde se liší ceny, takže nevíme jaká cena je správná. Navíc se jedná o velkou částku a to milion korun. Na to zareagovala bezprostředně paní Iveta Grzonková, vedoucí odboru komunálních služeb, která uvedla, že směrodatná je smlouva. Tak to dopadá, když jsou návrhy psané horkou nití.

Veliké vášně vzbudil předkládaný návrh na odvolání Martina Rédra, který nám byl předložen až těsně před jednáním. Možná právě proto, aby se na to člověk nemohl připravit a raději ani nediskutoval.  Místo nepřítomného pana Rodea vystoupil Jaroslav Kocián rovněž z Pirátů, který k celé kauze přečetl vyjádření výše jmenovaného a dodal: „Odvolání z funkce je založené na hysterickém emailu od kolegy Jakuba Chlopeckého (ANO)“. Rovněž Darja Škutová (Jednotní) kritizovala, že tento materiál byl podán až na ZMH a vznesla připomínku, že pan předseda kontrolního výboru se prohřešil tím, že moc kontroloval“ Na to zareagoval hlavní kritik pana Rédra Jakub Chlopecký (ANO): „Nezvládl svěřenou funkci, nebylo to kvůli mně, pan předseda postupoval mimo zákon“ (dále citoval zákon o obcích).

Svého kolegy se zastal Martin Kmec (Piráti): „Pan Rédr tady není a nemůže se k tomu vyjádřit.  Zabýval se jen stížností občana a to je v jeho pravomoci.“

Neuvolněný primátor Josef Bělica (ANO) na to jen zareagoval tím, že členové jsou vázáni mlčenlivostí. K tomu vystoupila i naše zastupitelka Soňa Ryšanková Dosedělová, protože jí zarazilo jako nás všechny, když má údajně prohřešky už celý rok, tak proč se odvolává až teď.

Náš zastupitel Eduard Heczko poznamenal: „Pan Chlopecký citoval ze zákona o obcích, jednací řád schvaluje ZMH. Pan Chlopecký nemá pravdu, kontrolní výbor kontroluje to k čemu ho pověří ZMH. Nejednal proti jednacímu řádu kontrolního výboru.“ Eduard Heczko chtěl ještě k tématu v rozpravě něco říci, nebylo mu to však umožněno, protože v hlasování nás přehlasovali. Dopadlo to tak, že pana Rédra z funkce odvolali. KSČM byla proti. Na jeho místo se dostal, kdo jiný, než pan Jakub Chlopecký. Proslýchá se v kuloárech, že si na předsednictví brousil už delší dobu zuby.

A jako obvykle klasika jménem Zámek, o kterém se diskutuje snad na každém druhém zastupitelstvu.

Eduard Heczko poděkoval za materiál o ekonomickém stavu Zámku, ve kterém se uvádí, že se snížil počet pracovníků.

Z dlouhodobého hlediska to bylo neudržitelné. A zeptal se zda se bude rušit i pohostinská činnost. Jeho otázka zněla: „A bude Zámek provozovat pohostinskou nebo ubytovací činnost, když se Rada města Havířova usnesla na přemístění vedení SSRZ do prostor Zámku?

Josef Bělica: ,,Prostory zimního stadionu, kde je vedení SSRZ, budou pronajaty ke komerčním účelům.“

Daniel Vachtarčík (HpH): „Nový pan ředitel přišel s tím, že podle posledních čísel ani ubytování nenese žádný zisk a Rada schválila přípravu, že by se vedení SSRZ mělo přestěhovat do Zámku.“

S další interpelací vystoupil náš zastupitel Eduard Heczko: „K prodeji je nabízen Atletický stadion Slávie. Jaký je názor města na tento prodej? Je to nabízeno developerskou firmou, neuvažovalo město, že by ho získalo do svého majetku?“

Odpověděl Daniel Vachtarčík (HpH):, „Pan Polášek nechce s nikým z města jednat “.

My z KSČM budeme nadále vše sledovat a o všem vás budeme informovat. Od té doby, co záhadně přestaly vycházet v Karvinském a Havířovském deníku aktuality ze ZMH, jsme jediní, kdo bez cenzury podává informace o jednáních.

Markéta Fikáčková, zastupitelka za KSČM