Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální informace ze zasedání zastupitelstva 29. 4. 2019

5. 5. 2019

Havířovští zastupitelé se sešli v kulturním domě Radost v 15:00 hod. Projednávaný program byl ve většině bodu bez připomínek. Bez diskuze byla schválena částka 2 420 tis. Kč na  Systém sdílení kol (Bike Sharing System). Jedná se o zajištění služby půjčování jízdních kol na území města. Schválení této částky je podmínkou spuštění služby. Zkušenosti s ní mají např. ve  Frýdku-Místku, Olomouci, Ostravě atd. Ve městě by mělo být ve 25 stojanech rozmístěno 100 jízdních kol, přičemž se nevylučuje rozšíření. Lidé by si mohli půjčit kolo prostřednictvím mobilní aplikace s tím, že pokud kolo vrátí do kteréhokoli stojanu ve městě do 15 minut, nemusí nic platit. Po překročení této doby se zaplatí za každých 45 minut  25 korun. 

Náš zastupitel Eduard Heczko vystoupil s připomínkou k bodu návrhu zástupce města do dozorčí rady ve společnosti SmVak Ostrava a.s. s tím, že pan Chrobok není zastupitelem a  když máme o něčem hlasovat, tak by bylo vhodné, aby se přišel představit. Proto se KSČM  rozhodla návrh nepodpořit, protože pan Chrobok nepřišel ani na jednání dnešního zastupitelstva. Neuvolněný primátor pan Josef Bělica (ANO) pouze poděkoval za připomínku...

V bodě vystoupení občanů a interpelace zastupitelů se rozohnila diskuze na téma  zdražení městských bytů (MRA). V diskuzi vystoupil jediný občan a to Radim Mudra, někdejší zastupitel: "Dočetl jsem se, že město zvyšuje od 1. 7. 2019 nájemné v městských bytech. Chápu, že je třeba do domů investovat. Ale máme tady seniory, nebo matky samoživitelky. Městu ubývají obyvatelé, mladí se stěhují mimo Havířov. Byl bych rád, kdyby to rada města znovu projednala. Najde se nějaký zastupitel, který by to navrhl? S tím, že by se jednalo o variantním řešení a s odkladem zdražení."

Na tento podnět reagoval pan primátor: „Rada města všechny aspekty zvážila. Úprava nájemného je nutná. Ty výtahy vyžadují rekonstrukci a také elektroinstalace v bytech. Ten úvěr bude financován právě ze zvýšeného nájemného." 

Vyjádřil se také jednatel MRA Havířov Róbert Masarovič. "Máme v havarijním stavu 42 výtahů, u kterých už nám nebude umožněno prodloužení provozu. Ty budeme modernizovat ve velice krátkém časovém horizontu. Představte si, že ty výtahy přestanou fungovat. Co budete dělat? Průměrné nájemné je jedno z nejnižších v republice. Jsme velmi sociální město. Ale město nemůže mít všechny byty jako sociální. Další finanční prostředky budeme potřebovat na zateplování domů, u kterých ještě nebylo provedeno," řekl. 

Poté vystoupil zastupitel za KSČM Eduard Heczko: ,,Z nájemného v bytech plyne městu kolem 200 milionů korun ročně. Náš klub zastupitelů za KSČM se ztotožňuje s vystoupením pana Mudry, že takto skokově zvýšené nájemné postihne další nájemníky, kteří dosud byli schopni jej hradit. Proto navrhujeme usnesení zastupitelstva, aby Rada města zvážila a přehodnotila zvýšení nájemného a odložila jeho účinnost až od 1. 1.2020 ."  Zastupitelé hlasovali o tomto návrhu, ale byl zamítnut. Pro hlasovalo 13 zastupitelů (všichni přítomní zastupitelé KSČM, SPD a Pirátů), proti 26 (všichni přítomní zastupitelé ANO, ČSSD, HPH a KDU-ČSL a STAN) a jeden zastupitel se hlasování zdržel (ODS), takže o nájemném v bytech se opětovně v městské radě jednat nebude.

Zdražovaní bytů přispěje bohužel k tomu, že mnoho lidí se bude muset obrátit na státní sociální podporu ohledně příspěvku na bydlení a je na místě připomenout, že pro to hlasovali i všichni zastupitelé údajně „levicové strany“ ČSSD. Je pro ně důležitější být u moci, než obhajovat a chránit nájemníky městských bytů. Totéž samozřejmě platí i pro HPH a KDU-ČSL se STAN. A co říci k hnutí ANO? Opět si potvrdili dominantní postavení v koalici a jak poslušné mají koaliční partnery.

Dále vystoupil zastupitel Jan Nezhyba (Piráti) s návrhem zahájit diskuzi ke strategii snížení zranitelnosti města v době klimatických změn. Myšlenkou je vytvořit pracovní skupinu, která by připravila podklady pro studii týkající se tohoto ožehavého a vysoce aktuálního tématu.

A právě v tomto momentě se plně projevila inteligence a fundovanost zastupitelů z řad ANO, za které vystoupil, místní, vskutku „renesanční člověk“, Róbert Masarovič: "Pane kolego, přijdete s tkaničkami vyrobenými ve Vietnamu, botách z Číny dovezenými velkou lodí přes půl světa a vy nám tady budete vykládat o klimatických změnách?" Toto nevhodné a krajně nemístné vystoupení v plné nahotě odhaluje myšlení a nekompetentnost zastupitelů z řad ANO, potažmo celé vládnoucí koalice.  

Jaroslav Kocián (Piráti) následně vybídl členy ANO ke korektnímu vystupování bez osobních útoků. Bohužel, jeho výzva byla opět ignorována a nedočkal se ani rázného  zásahu pana primátora. Tento postoj současného vedení města je obrazem jeho přístupu k řízení a správě města a že jednání zastupitelstva je pro ně jen „nutným zlem“ a názory opozice mohou ignorovat či zlehčovat. Slušnost, morálka, odbornost a demokracie dnes prohrály na celé čáře.

 

 

Markéta Fikáčková a ing. Eduard Heczko

 

Částečně převzato z:

 https://karvinsky.denik.cz/zpravy_region/zasedani-zastupitelstva-mesta-havirova-20190429.html