Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradiční setkání na břehu přehrady

1. 9. 2010

TĚRLICKO - Nejen ve stranických sekretariátech a na schůzích, ale také při zábavě a sportu lze diskutovat o politice, předvolebních kampaních a představovat kandidáty.

Městské organizace KSČM z Českého Těšína, Havířova a Třince to již tradičně dělají při společensko-sportovním setkání komunistů a sympatizantů u Těrlické přehrady.

Letošní, v pořadí již 8. ročník této akce, konané pravidelně vždy poslední srpnovou sobotu, byl tentokrát ve znamení nadcházejících senátních a komunálních voleb. »Udělejme všechno proto, abychom dopadli lépe než v červnových volbách do Poslanecké sněmovny. Konkrétně v našem okrese Karviná to teď znamená obhájit mandáty 75 komunistů z celkového počtu 374 zastupitelů měst a obcí. A k tomu ještě něco přidat,« zdůraznil předseda OV KSČM Karviná Jiří Nytra. Udržet dosavadní počet 15 zastupitelů za KSČM v zastupitelstvu statutárního města Havířov, a tento stav ještě navýšit, je cílem komunistů z Havířova. Prohlásila to vedoucí tamní kandidátní listiny KSČM pro komunální volby poslankyně Milada Halíková. »Také dnes a tady si připomeňme priority, řekněme, jak zlepšovat předvolební kampaň. Za nás pro nás nikdo nic neudělá,« konstatovala.

Poslankyně Kateřina Konečná připomněla: »Nyní nás čeká boj v senátních a komunálních volbách. Ve městech i malých obcích, všude, kde máme své kandidáty, kteří hájí jméno KSČM a dělají politiku pro lidi. Členové strany i sympatizanti proto musejí udělat maximum pro to, aby co nejvíce lidí k volbách přišlo a dalo hlas kandidátům KSČM,« apelovala.

Možnost představit se měl Miroslav Boublík, který je kandidátem KSČM pro senátní volby na Třinecku, v části okresu Karviná, a zároveň též kandiduje do zastupitelstva města Třince. »V komunální politice nepřetržitě pracuji od roku 1990, v letech 2002 až 2004 jsem byl místostarostou Třince,« uvedl pro Haló noviny. Dodal, že jako největší problém vnímá dopravní obslužnost, což na Třinecku souvisí s budováním silnice I/11 a rychlostního železničního koridoru.

Silniční dopravu, konkrétně obchvat Frýdku-Místku, zmínil jako jednu z priorit volebního programu KSČM vedoucí její kandidátní listiny v tomto statutárním městě Ivan Vrba. »Na předvolební kampaň jsme připraveni. I příznivců máme hodně, ale musejí přijít k volbám,« řekl Haló novinám. Komunisté z Frýdku-Místku jsou, jak dodal, pravidelnými účastníky setkání v Těrlicku.

V sobotu tam za KSČM rovněž byli mj. poslanec Miroslav Opálka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman, krajští zastupitelé Henryk Małysz a Milada Otáhalová, náměstek havířovského primátora Bronislav Bujok, bývalý poslanec Jaroslav Gongol a někdejší senátor Eduard Matykiewicz. Přišlo např. i 15 členek Levicového klubu žen Františky Jasiokové z Havířova, »Je nás tu skoro polovina z celkového počtu našich členek. Chodíme na všechny akce pořádané KSČM, takže nemůžeme chybět ani na Těrlicku,«, řekla předsedkyně klubu Jiřina Mlčáková.

Volně k dispozici byly pro návštěvníky setkání výtisky sobotního vydání Haló novin. »Právě tady, v Těrlicku, byla loni vyhlášena Těšínská výzva, zaměřená na zvýšení odběru a využívání tohoto deníku ve stranické práci. Haló noviny nejobjektivněji diagnostikují politiku a ekonomiku v ČR. Jsou zdrojem informací, které by se měly dostat co nejvíce samozřejmě mezi členy strany, a také k sympatizantům a především k mladým lidem,« argumentoval Viliam Šuňal, jeden z iniciátorů výzvy. A doplnil, že k odběratelům Haló novin v sobotu přibyla rodina Klemensových z Českého Těšína. Jejich tříměsíční holčička Iva byla nejmladší účastníci těrlického setkání, za což od organizátorů její rodiče obdrželi čtvrtletní předplatné Haló novin.

Také letos byly pro účastníky setkání připraveny různé soutěže, děti se mohly projet po přehradě na motorovém člunu.