Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pietní akty k 70. výročí osvobození v Havířově

Již tradiční vzpomínkový pietní akt u hrobu sovětských válečných zajatců, pořádaný MěV KSČM, proběhl na hřbitově v Suché ve čtvrtek 30. dubna 2015, tedy v roce, ve kterém již uplynulo 70 let od ukončení 2. světové války.

11.jpg

Po české a původní sovětské hymně položili přítomní za zvuku Pochodu padlých revolucionářů květiny k pomníku pohřbených. Hlavní proslov přednesl místopředseda MěV JUDr. Bronislav Bujok. Zdůraznil, že 2. světová válka se dotýkala – a ne málo – i naší země, našeho kraje, našeho lidu.

Připomenul důležité okamžiky a události bojů o svobodu – Ostravsko-Opavská operace, osvobození Ostravy 30. dubna 1945 a následující osvobozování dalšího území Karvinska a Těšínska. Velkou úlohu hrál i domácí odboj, v němž zahynulo mnoho našich lidí.

Po válce celý svět žil v nadšení a odhodlání bránit světový mír. Toto žel, dnes neplatí a jsme svědky mnoha pokusů rozpoutat další nepokoje, popřípadě i války.

Ale my na hrůzy a oběti války nikdy nezapomeneme a věříme, že zdravý rozum lidstva přece jen vyhraje. Proto je důležité stále připomínat a to zvláště mladé generaci, kolik hrůz, utrpení a smrti přinese každá válka.

Poprvé přítomní slyšeli i jména pohřbených, které se podařilo zjistit.


12.jpg

Zúčastnili jsme se i kladení věnců organizovaného magistrátem u příležitosti oslav 70. výročí osvobození 7. května od 9.00 hodin a to se začátkem u památníku před kostelem svaté Anny. Následně jsme s členy vedení města položili kytice  na šumbarském hřbitově u Pomníku obětem 2. světové války a vzpomínky obětem 1. světové války, položili jsme květiny v prostorách hřbitova v Prostřední Suché u Památníku obětem první a druhé světové války, u Pomníku obětem hitlerovského fašismu, u Pomníku obětem koncentračních táborů a Pomníku s hroby sovětských válečných zajatců, pamětního kamene padlým rudoarmějcům v zahradě u bývalého národního výboru v Suché, v Životicích u Památníku životické tragédie a v Bludovicích u Památníku padlým v 1. světové válce v areálu Základní školy Selská.

13.jpg

Během kladení květin jsme měli možnost vyslechnout i zážitky z přímých osvobozovacích bojů od veterána 2. světové války, plukovníka ve výslužbě, pana Jana Ihnatíka.

Děkujeme.

 

14.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie Kročková, Danuše Holeksová

foto: D. Holeksová